MED LJUDMI

V občini imajo le eno zdravnico

Natisni0
Predstavili vam bomo občino Mokronog Trebelno. Občina meri 71 kvadratnih kilometrov. Tam živi 3033 ljudi, kar občino po številu prebivalcev uvršča na 154. mesto. Prebivalci so povprečno stari 41 let in pol. Kar je za okoli dve leti manj manj od slovenskega povprečja. V občini imajo le eno zdravnico. Ta zdravi 1470 občanov in 800 prebivalcev iz drugih bližnjih občin.

Občina Mokronog-Trebelno spada med manjše slovenske občine. Ustanovljena je bila leta 2007. Srednji Dolenjski je pečat vedno dajalo kmetijstvo. V 19. stoletju je regija začela zaostajati za drugimi slovenskimi pokrajinami. Prepad je rasel zaradi pozne izgradnje železnice (1894) in elektrifikacije, zapoznele in šibke industrializacije ter zaostalega kmetijstva. Regija je bila zapostavljena tudi po drugi svetovni vojni in je poleg Bele krajine doživela tudi največji odliv prebivalstva v Sloveniji. Občina Mokronog-Trebelno bi imela, kolikor bi obstajala, leta 1869 3921 prebivalcev, kar je 36,48 % več, kot jih je imela dobri dve leti pred ustanovitvijo samostojne občine. Znaki zaostalosti so se začeli zabrisovati šele v zadnjih desetletjih.

DEMOGRAFIJA

DRUŽBA

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI