MED LJUDMI

Občina znana po razvitem kmetijstvu

Natisni0
Predstavili vam bomo občino Škocjan. Kraji so znani po razvitem kmetijstvu, mlinarstvu, ki je danes usmerjeno v turizem in pa podjetju Bramac, proizvajalcu strešnih kritin, ki ga verjetno dobro poznate vsaj tisti, ki ste gradili hiše. Slovencem najbolj znan kraj v občini pa je Dobruška vas, kjer je romsko naselje.

Občina je bila ustanovljena leta 1995. Pisatelj Prežihov Voranc je med svojim bivanjem na Dolenjskem obiskal tudi te kraje in v svojem potopisu Od Mokronoga do Pijane gore zapisal: "Hodil sem morda po najlepših krajih sveta, po krajih, ki so po svojem modrem nebu in po svojih prečudovitih barvah najlepši na Slovenskem." Sledi stoletij se razkrivajo v arheoloških najdbah ter v raznovrstni sakralni in etnološki dediščini. Temelji antične hiše, podeželske vile s centralno kurjavo na topel zrak, kupolaste grobnice s hišastimi žarami, ostanki nekdaj močnega srednjeveškega trga Gutenwerta, bogata baročna oprema naših cerkva, tradicija ljudske stavbne dediščine, so le nekateri odtenki v pisani paleti zanimivosti občine Škocjan. V gospodarstvu občine sta poleg dobro razvite obrtne dejavnosti za zaposlovanje pomembni predvsem podjetji Bramac in IGM Strešnik, ki proizvajata kakovostno strešno kritino.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

DEMOGRAFIJA

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

DRUŽBA

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI