MED LJUDMI

Občina, znana po terapevtskem podnebju

Natisni0
Predstavljamo vam najmlajšo od 212. občin, občino Ankaran, ki se je leta 2011 odcepila od mestne občine Koper in postala samostojna. V 19. stoletju je Ankaran postal znan po podnebju, primernem za terapevtsko zdravljenje pljučnih in kostnih bolezni. Občina Ankaran še danes velja za turistično in zdraviliško občino.

Občina Ankaran je 212. občina v Republiki Sloveniji. Nastala je leta 2011 z odcepitvijo naselja Ankaran iz občine Koper. Ankaran leži na južnem pobočju Miljskega polotoka, na samem začetku slovenskega dela istrske obale, nedaleč od državne meje z Italijo. Ankaran je bil sprva stanovanjsko delavsko naselje, kasneje pa je postal samostojni kraj, zaradi svoje obmorske lege tudi turistična destinacija. Na Debelem rtiču se nahajajo edini vinogradi v Slovenskem primorju, ležeči neposredno ob morski obali. Na območju sv. Katarine se nahaja školjčna sipina, posebnost tudi v Sredozemlju. Školjčna sipina v zalivu Polje med Koprom in Ankaranom je edina školjčna sipina v Sloveniji. Nahaja se v neposredni bližini Luke Koper, severno od ustja reke Rižane. Nastala je po letu 1990, ko je Luka Koper s poglabljanjem dna ob drugem luškem pomolu prečrpavala mulj iz morskega dna na bližnjo lokacijo poleg izliva Rižane v Jadransko morje. Iz kupov mulja je dež postopoma spral blato, ostale so le apnenčaste lupine mehkužcev.

DEMOGRAFIJA

DRUŽBA

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI