MED LJUDMI

Občina, kjer so našli najstarejši skeletni ostanek človeka pri nas

Natisni0
Že pračlovek je vedel, da je Vrhnika prava izbira. Tam so namreč našli žensko lobanjo, ki je najstarejši najdeni skeletni ostanek človeka na območju Slovenije. Arheologi pa so našli tudi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu, staro kar 5 tisoč 200 let. Občina Vrhnika meri 126,3 kvadratnih kilometrov. Tam živi 16 tisoč 978 prebivalcev, kar jo uvršča na 25. mesto po številu prebivalcev.

Občina Vrhnika leži na zahodnem robu Ljubljanskega barja ter obronkih Pokojiške planote, s središčem cca. 20 km jugozahodno od Ljubljane. Občina Vrhnika je pobratena z italijansko občino Gonars ter Iolkosom in Čapljino. Vrhnika ima v svojem grbu ladjo in četudi odmislimo na ladjo Argo ter staro pripovedko o argonavtih, je nastanek in razvoj Vrhnike najtesneje povezan z ladjami in prometom po mirno tekoči in globoki Ljubljanici, ki izvira tukaj kot velika reka iz enajstih kraških izvirov. Najbolj znan Vrhničan je pisatelj Ivan Cankar. Rodil se je 10. 5. 1876 na Vrhniki, v hiši revnega obrtnika. Osnovno šolo je končal na Vrhniki, 1888 je odšel na Ljubljansko realko, 1896 je šel na Dunaj študirat tehniko, 1897 se je vrnil na Vrhniko, kjer je ostal do smrti matere.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

DEMOGRAFIJA

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

DRUŽBA

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI